Derin dondurucu almanın zamanı gelmedi mi?

Yaz ayları, mutfakta kış hazırlığı için çok yoğun geçen bir dönem. Hem taze yaz sebze meyvelerini depolamak hem de bu yaz kurban bayramı nedeniyle evdeki et stoğunu sağlıklı şekilde saklayabilmek için, derin dondurucular da vazgeçilmez beyaz eşya ihtiyacı arasına giriyor. Peki, derin dondurucu alırken nelere dikkat etmeliyiz. İşte bilinmesi gereken küçük ama önemli detaylar.

1. Üstten kapaklı veya yandan kapaklı

Derin dondurucuları, kullanım ihtiyacınıza ve mutfağınızın hacmine göre ikiye ayırabilir. Üstten kapaklı derin dondurucu veya yandan kapaklı derin dondurucu. Yani dikey ve yatay derin dondurucular. Dikey derin dondurucular, evlerimizdeki buzdolaplarına benzeyen, kapağını açtığımızda, raf ve çekmecelerinden donmuş yiyeceklere kolayca ulaşabildiğimiz dondurucular olarak daha fazla rağbet görebiliyor. Yatay derin dondurucular ile daha çok marketlerde görmeye alıştığımız, üstünde cam kapak bulunan ve ürünlerin birbirinin üstüne depolandığı dondurucular. Ancak ev tipi yatay dondurucularda cam kapak yerine, normal kapak kullanılıyor. Seçim yaparken elbette mutfağınızdaki alana, hacime, bütçenize göre seçim yapacaksınız. Yatay dondurucuların, daha az yer kaplarken, daha düşük enerji tüketimine de konu olabildiğini hatırlatalım. Ancak Dikey dondurucular da kullanım kolaylığı açısından çok pratik cihazlar. İhtiyacınız olan dondurulmuş gıdayı, hemen kapağı açıp, rafından çıkardığınız gibi alabiliyorsunuz. Yatay dondurucularda ise eğer stoğunuz çok fazlaysa, aradığınız dondurulmuş ürünü bulana kadar biraz dolabı karıştırmanız gerekebiliyor. Yine de Uğur derin dondurucu veya Altus derin dondurucu modelleri arasında, hem bütçenize hem de ihtiyaçlarınıza uygun bir modeli bulacağınıza eminiz.

2. Önce eski gıdaları kullanın

Dondurucuya bir gıdayı koyarken, onu mutlaka hava almayacak şekilde paketleyin ve üzerine buzla veya suyla silinmeyecek şekilde tarihini yazın. Dondurmadan önce o ürünün derin dondurucuda kaç ay saklanabileceğine dair de bilgi edinin ve son kullanma tarihini de yazmayı ihmal etmeyin. Bu düzeni kurduktan sonra ise dondurucudan ürün çıkarırken, mutlaka önce ilk sakladıklarınızı çıkarıp tüketin. Yani dondurucuya ilk giren, ilk çıksın. Yatay dondurucularda bu sistemi uygulamak biraz zor olabilir çünkü her yeni gıdayı koyduğumuzda en üste yerleşir. Eskiler ise aşağıda kalır. Ancak yatay dondurucunun askılı raflarını dikkatli bir şekilde kullanırsanız, bu sorunu da pratik olarak aşabilirsiniz.

3. Çözülmüş besini bir daha dondurmayın

Dondurucudan çıkıp da çözülmüş besin, bir daha dondurulmaz. Bu kuralı unutmayın. Bu nedenle besinleri dondurucuya koymadan önce porsiyonluk paketlere ayırın. Her defasında kullanacağınız kadar porsiyonu çözün.

4. Sıcak besinleri dondurucuya koymayın

Ocaktan yeni kaldırdığınız yemekleri, yeni pişmiş etleri veya benzer yüksek ısılı besinleri kaba bile koysanız soğumadan önce dondurucuya koymayın. Aksi halde, yaydığı yüksek ısı ile dondurucudaki diğer besinleri çözebilir ve sonra çözülmüş ürün tekrar donar. Fakat siz bunun farkında olmayacağınız için, bozulmuş veya üzerinde bakteriler üretip tekrar donmuş bir besini yemeye kalkabilirsiniz ki, mideniz için hayırlı bir işlem olmayacaktır.

Paylaş

Trend

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.