Bahçeyi ekme zamanı geldi

Bahçemize rengarenk çiçekler dikmek hatta belki yükseltilmiş sebze yatakları veya saksılarda küçük boyutlarda sebze üretmek için doğru zaman geldi. Peki, bahçemizi cıvıl cıvıl yaşayan, canlı, rengarenk bir cennete çevirmek için dikkat etmemiz gereken detaylar nedir. Bahçemizde gerçekten evimizin ihtiyacı olan domatesi, patatesi, soğanı, maydanozu, marulu yetiştirebilir miyiz? Veya o güzel bahçeyi bir çiçek cennetine dönüştürebilir miyiz? Evet. İşte bahçe yetiştiriciliğinin püf noktaları.

1. Gıda güvenliği için bahçenizi ekin

Bir bahçeye sahipken onu güvenli gıda üretmek için kullanmamak büyük kayıp olabilir. Kimyasal ilaçlar ve kimyasal gübrelerle zehirlenmemiş, doğal ve güvenli gıda üretebilmek için, bahçemizi kendi tüketeceğimiz miktarda sebze üretmek için kullanabiliriz. Bunun için ya saksı yetiştiriciliğini tercih edebiliriz veya yükseltilmiş sebze yataklarıyla bahçemizin bir köşesini sebzelerimiz için güvenli ve sağlıklı bir yetişme alanına dönüştürebiliriz. Bu alanlara dikeceğiniz domatesler, patatesler, salatalıklar, soğan sarımsak, çilek, marul, maydanoz, fesleğen gibi sebze ve meyveler, biraz özen ve dikkatle kolayca yetişip ürün verebilecek seçenekler. Her sebzenin ve meyvenin farklı ihtiyaçları olduğu için yetiştirmek istediğiniz ürüne göre biraz kapsamlı bir araştırma yapıp ardından bahçenize ekimi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece maydanoza ihtiyacınız olduğunda, bahçenizden taptaze bir iki dal koparabilirsiniz. Soğan, sarımsak ve diğer sebzeler için de aynı imkana sahip olacaksınız ve bu gıdalar temiz, zehirlenmemiş güvenli gıdalar olacak. Dilerseniz tohum üzerinden çimlendirme yapabilirsiniz, dilerseniz evinizdeki sebze ve meyveleri kullanıp çimlendirerek ekimi gerçekleştirebilirsiniz. Şöyle bir örnek verelim, evde kullandığımız, çürümek üzere olan, filizlenmiş bayat bir patates size birkaç ay sonra, taze, zehirsiz, tertemiz, güvenli, 3-5 kg patates olarak dönebilir. Yemeklerinize rendelediğiniz havuçların başları çimlenip filizlendikten sonra toprakta yeniden büyüyecek, bahçenizde yetişen soğan sarımsak salatalık gibi sebzelerin tadına doyamayacaksınız.

2. Çiçeksiz bir bahçe olabilir mi?

Eğer bahçenizi sadece yabani otların istilasına bıraktıysanız, hayattaki en büyük güzelliklerden birini kaçırıyor olabilirsiniz. İnternette kolayca bulabileceğiniz tohumlar, bahçe hortumu ve bahçe malzemeleri ile bahçenizi eşsiz bir cennete çevirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken detaylardan biri, her çiçeğin her çiçeği sevmediği acı gerçeğidir. Dikeceğiniz çiçekler için öncesinde internette bir araştırma yaparak, hangi başka çiçeklerle yan yana olmayı sevdiklerini öğrenebilirsiniz. Benzer şekilde sulanma ihtiyacı olan, benzer toprak yapısı talep eden çiçekleri birbirine yakın dikebilirsiniz.

3. Sinek kovan çiçekler veya böcek çeken çiçekler

Bahçenizi çiçeklerle donatırken hangi çiçekleri ve bitkileri ekeceğinizi planlamak için böcekleri de dikkate almanızı tavsiye ediyoruz. Bazı çiçekler böcekler için mıknatıs gibidir. Örneğin gül ağacı veya sarmaşık “kara fatma” dediğimiz arkadaşlarımızın karşı koyamadıkları güzelliklerdir. Eğer bu bitkileri seviyorsanız, bahçenizde “kara Fatma” görmeye de hazırlıklı olmalısınız. Ancak unutmayın, her sorunun bir çaresi vardır. Gül ağacının çevresine biraz kedi otu dikerseniz, mahalledeki kediler bahçenizin müdavimi olur ve bu minik tatlişkoların dolaştığı yerde “kara fatma” kardeşlerimiz dolaşmayı pek sevmezler. Aynı şekilde, bazı çiçekler salgıladıkları feromonlarla sinekleri kendine de çekebilirler ama onun da çözümü bahçeye aralıklarla fesleğen gibi sinek kovan çiçekler ekmek olacaktır. Kısacası, bahçedeki çiçek ekiminizi önceden planlayıp bu tür detayları dikkate alarak hazırlık yapmalısınız.

4. Sulamayı otomatikleştirin

İster çiçek ekin, ister sebze, bahçenizin sık sık sulanmaya ihtiyacı olacağını unutmayın. Bahçeyi ekerim, sonra haftalarca bahçeye uğramam diye düşünüyorsanız, o bahçeden hiçbir şey alamayabilirsiniz. Ancak her gün düzenli sulama yapabileceğinize de güvenmiyorsanız bahçeye otomatik bir sulama sistemi kurmanızı tavsiye ederiz. Bu zor bir operasyon değil, birkaç fıskiye, biraz hortum ile bahçede toprağına altına su sisteminizi döşeyin. Günde beş dakika çalıştıracağınız sistem bile bitkilerin ihtiyacı olan suyu almalarına yeterli olacaktır.

Paylaş

Bahçeler

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.