Şubat deyip geçmeyin bahçede çok iş var!

Kış devam ediyor ama ilkbahar hazırlıkları için bahçe bize göz kırpıyor.
Mevsimlik çiçekler, sebze bahçesi ve çok yıllık bitkilerden verimli ve sağlıklı ürün almak için çalışmaya başlamanın tam zamanı. Bunun için şubat sonuna kadar vaktimiz var. Ayrıca bu çalışmaları mart ayına kadar kaydırabiliriz ama erken kalkan yol alır, unutmayın. Yaşadığımız bölgenin hava koşullarını iyi takip ederek uygun günlerde yavaş yavaş çalışmaya koyulabiliriz. Şubat ayında beklenmedik bir soğuk dalgası oluşmadıkça Ege ve Akdeniz bahçeleri en şanslı bölgeler.

Yer değiştirme: Yanlış yere dikim, çok sık dikim gibi bazı durumlarda bitkinizin yerini değiştirebilirsiniz. Sıkı bir budama ve dikkatle yapılan bir kök sökme işlemiyle bitkilerinizin yerlerini değiştirmek için bu aydan yararlanabilirsiniz.

Dikim: Sonbaharda dikim işlerinizi bitirmediyseniz, kök gelişimini düşünerek bu ay bazı bitkilerin yeni dikimlerini yapabilirsiniz. Çıplak kök meyve ağacı ve gül fideleri satışa çıktı. Bu fideler topraksız olarak, kökleri açıkta satılır. Unutmayın; dikim çukurlarının bitkinin köklerinden ez 3 kat büyük olması gerekir. İdeali, çukurun dikim işlemlerinden birkaç gün önce açılmasıdır. En verimli kısım olduğu için toprağın üst katmanının dikim sırasında kullanmak üzere ayrılması yerinde olur. Sırayla şu işlemleri yapın: Çukurun dip kısmına mıcır yerleştirin. Bitkinin kök kısmındaki kuru ve çok çatallı bölümleri sağlıklı kısma gelinceye kadar kesin. Ayırmış olduğunuz toprak katmanını, uygun bahçe toprağını, kök gübresini, kum+orman toprağını ve varsa kompostu eşit olarak karıştırın. Bulabilirseniz buna bir kürek beklemiş hayvan gübresi ilave edin. Destek çubuğunu da yerleştirerek çukuru doldurun. Bitkinin aşı yerini gömmeden dikim işlemini tamamlayın. Toprak yüzeyini iyice bastırın, bitkiyi desteğe bağlayın ve çukurun içindeki hava kabarcıklarının kaybolması için azar azar sulayın. Şunlara dikkat edin: 1- Bitkinin köklerini inceleyin; kurumuş ve kırılmış olmasın. 2-Hava yağmurlu bile olsa can suyunu verin ve başlangıçta haftada iki kez sulayın. 3- Bitkiyi satın alıp hemen dikemiyorsanız, kökleri toprakla örtün.

Budama: Dondan hasar gören ağaç, çalı ve gül dallarını sağlıklı bölgeye gelinceye kadar budayın. Gülleri ay sonunda tam olarak budayın. Kırık ve çok odunlaşmış dalları dipten temizleyin. Bitkinin içe doğru oluşmuş dallarını dipten ve gelişmiş dalları yerden 20-30 santimetre yükseklikte, şişkin bir dış boğumun 2-3 milimetre üzerinden budayın. Bitki bu şekilde güneşten bolca yararlanacaktır. (Ters bir şemsiye hayal edin.) Yağmur yağmadığı zaman yaz aylarında oluşması muhtemel mantar atağına karşı 15 gün arayla 2-3 kez bordo bulamacı* püskürtün. Bu önlemi tüm çalı tipleri ve meyve ağaçlarına uygulayabilirsiniz.

subat2

Sarmaşık güllerin budanması: Belki çok katı gelebilir ama sarmaşık güllerde sağlıklı ve gelişmiş birkaç ana dal dışında tüm yan dallar dipten budanmalı. Bu işlem, bitkinin sağlıklı yeni sürgünler oluşturmasına yardım edecektir.

Begonvillerin budanması: Bodur ve sarmaşık begonviller genelde şubat ayında yapraksız bir görünümdedir. Bu durum onları budamak için çok elverişlidir. Bu güzel yaz bitkisini ne kadar sıkı budarsanız, o kadar canlanıp gençleşecek ve bol çiçek verecek yeni sürgünlerin patlamasına yardımcı olacaktır. Tıpkı sarmaşık güllerde olduğu gibi birkaç odunlaşmış ana dal bırakın. Tüm yan ve özellikle de bitkinin ışık almasını engelleyecek içe gelişmiş olan dalları dipten budayın. Çoğu kez budama yaparken üzülür ve bitkiyi kaybetmekten korkarız ama özellikle süs bitkileri budanmayı sever. Budama isteğe bağlı bir bahçe eylemidir; dileyen hiç budama yapmayabilir. Bu işlem siz sevgili bahçeseverlerin tercihine kalmış. Biz isteyenler için yöntem öneriyoruz sadece.

*Bordo bulamacı: Bakır sülfat ve kireç karışımıdır. Doğal bir üründür. Toz halinde, paketlenmiş olarak tarım ürünleri satan yerlerde kolayca bulursunuz. Bitkiyi mantar hastalıklarından korur, sebze fidesi dikimlerinde (özellikle domates) uygulanır.