Adet düzensizliği nedir? Neden oluşur?

Adet düzensizliği; kadınlarda düzenli olarak ayda bir tekrarlanan ve bir hafta kadar süren regl döneminin yani halk arasında adet dönemi olarak bilinen menstrüasyon atılımında oluşan düzen bozukluğuna denir. Böyle durumlarda adet dönemi gecikir veya erken olur. Ya çok fazla ya da çok az bir atılım gerçekleşir. Adet düzensizliğinin pek çok sebebi olabilir.

ADET DÖNEMİ NE DEMEKTİR?

Adet dönemi ergenlik dönemine gelmiş kız çocuklarında görülen menstrüasyon durumudur. Genellikle belirli bir düzen içerisinde oluşur. Hanımlar genelde adet günlerini ve adet müddetlerinin ne zaman son bulacağını bilirler. Adet kanaması ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ancak bazı hanımlarda 8, 10 gün kadar da sürebilmektedir. Menstrüasyon sürecinde bazı kadınlarda bir takım ağrılar ve sıkıntılar oluşabilir. Bunlar; bel ağrısı, göğüs ağrısı, göğüslerde şişlik, romatizmal ağrıları andıran eklem ağrıları, baş ağrısı gibi sıkıntılardır.

ADET DÜZENSİZLİĞİ NEDEN OLUŞUR?

Adet düzensizliklerinin pek çok sebebi olabilir bunlar:

  • Doğum kontrol yöntemlerinde yapılan değişiklikler adet düzensizliğine sebep olabilmektedir
  • Mevsimsel değişiklikler
  • Üzüntü stres
  • Öströjen hormonu veya progesteron hormonunun çalışmasında oluşan her hangi bir dengesizlikte adet düzensizliğine sebep olabilmektedir. Hormonların dengesinin bozulmasına sebep olan pek çok neden vardı Bazen basit bir ilaç kullanımı bile hormonlara dengesizliğe neden olabilmektedir.
  • Bazı kadınlarda adet düzensizliği bir düzen haline gelebilir. Nadiren de olsa hiçbir sebep olmaksızın adet düzensizliği yaşayan bayanlarda vardı

Adet düzensizliğinin genel olarak her hangi bir tedavisi yoktur. Uzmanlar düzensizliğe sebep olan etkenleri bulup bu etkenleri ortadan kaldırmayı hedefleyerek tedavinin amacına ulaşmasını sağlarlar.

ADET DÜZENSİZLİĞİNE SEBEP OLAN HORMONLAR NELERDİR?

Adet düzensizliğine progesteron hormonu ve öströjen hormonunda oluşan dengesizlikler sebep olur. Hormonlarda oluşan bu dengesizliğin ise pek çok nedeni vardır.

HORMONLARDA DENGESİZLİĞE SEBEP OLAN ETKENLER NELERDİR?

  • Kişilerin hayatlarındaki önemli değişiklikler; ani kilo artışı veya hızlı kilo kaybı, stres ve zorlu yaşam koşulları
  • İklim değiştirmek örneğin: arada ciddi iklim farkı olan bir ülkeye seyahat etmek
  • Ağır spor ve egzersiz yapmak
  • Yumurtalıklarda oluşan kistler, kitleler veya içi su dolu kesecikler(polikstik over sendromu)
  • Doğum kontrol hapları da hormon dengesinin bozulmasına neden olan etkenlerdendir.
  • Tiroit’ e yakalanan kişilerde de hormon düzensizliği oluş
  • Ergenlik döneminin başlangıcında bayanların adet düzeni henüz tam olarak düzene girmediğinden, birkaç yıl hormonlar dengesiz çalışmakta ve adet düzensizliği oluşmaktadır ancak bu zamanla düzelir ve birkaç yıl sonrasına hormonlarda oluşan dengesizlik düzelir adet düzensizliği de ortadan kalkmış
  • Kadınlarda menopoza girmeden birkaç yıl öncesi de hormonların çalışmasında dengesizlikler boy gösterir ve adet düzensizliği ortaya çı Bu düzensizlik aslında menopozun habercisidir. Yumurtalıklar artık eskisi gibi her ay yumurta üretmediğinden adet düzensizliği meydana gelmiş olur.
  • Jinekolojik bazı sorunlardan ötürü de hormonlarda dengesizlik söz konusu olabilmektedir. Beklenmeyen bir gebelik veya bilinmeyen bir düşük durumu da etkili olabilmektedir.
  • Kanser çeşitleri de hormonları olumsuz etkiler ve düzensizliğe neden olur. Örneğin: rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi
  • Bilinmeyen gebelik durumu da adet düzensizliğine neden olur. Siz adet gününüz geçti düzeniniz bozuldu sanırsını Fakat gebe kaldığınız için adet görmüyorsunuzdur.

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Yukarda saydığımız tüm hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile adet düzensizliğinden kurtulmak mümkündür. Ancak öncelikle uzman bir jinekoloğa gidip hastalıkların tek tek teşhis edilmesi ve buna göre tedavi sürecine gidilmesi ile adet düzensizliği şikâyetlerinizden kurtulabilirsiniz.

ADET DÜZENSİZLİĞİ TEDAVİSİ ORTALAMA NE KADAR SÜRER?

Adet düzensizliği tedavisinde koyulan teşhise bağlı olmak kaydı ile 2 yıla sürebildiği görülmektedir. Ancak koyulan teşhis tedavisi kolay bir hastalıksa birkaç ay içerisinde de şikâyetinizden kurtulabilirsiniz.

 

Kaynak: http://www.bulenttiras.com/adet-duzensizligi-ve-nedenleri

Paylaş

Genel

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.