Meyve ağaçlarına aşı

Soru: Merhaba. Ben meyve ağaçlarıma aşı yapmak istiyorum. Acaba ne zaman yapmam gerekir?

Deniz Çelik

Deniz Çelik

Fikret Tansel / Antalya

Cevap: Aşılamada zaman bitkide tomurcuklarının kabarmaya başladığı dönemdir. İklime göre değişen bu dönem, genelde şubat ortası ile mart ayı ortasıdır. Önemli olan nokta şudur: Aşılanacak olan ağaç uyanmaya başlarken, aşı yapılacak kalemin uyanmaması gerekir. Bu yüzden zamanını çok iyi ayarlamalısınız.

Bahçenizle ilgili sorularınızı bahcedoktoru@doganburda.com adresinden uzmanımız Yüksek Peyzaj Mimarı Deniz Çelik’e gönderebilirsiniz. Adınızı, soyadınızı ve hangi şehirde yaşadığınızı belirtmeyi unutmayın.

meyve-agaclari2Donan sebzeler kurtulur mu?
Soru: Sayın Bahçe Doktoru, bu yıl yaşanan soğuk ve don yüzünden sebze bahçemdeki ürünler zarar gördü. Onları tekrar canlandırmak için bir şey yapabilir miyim? Yoksa onları söküp yenilerini mi dikmem gerekir? Teşekkürler… Yılmaz Göksu / İstanbul Cevap: Eğer sebzeleriniz tamamen soğuktan zarar görüp ölmüşlerse yeniden dikmeniz gerekecektir. Eğer tamamen ölmeyip kısmi zarar görmüşlerse bu durumda yeniden canlandırmak için dengeli gübrelerle düşük oranda gübrelemenizde fayda var.

meyve-agaclari3Eski saksı toprağını tercih etmeyin
Soru: Deniz Bey, benim sorum şöyle: Acaba saksıdaki mevsimi geçen süs çiçeklerimin boşta kalan toprağına başka çiçekler dikebilir miyim? Güler Eken / Ankara

Cevap: Saksıdaki toprağın başka bir bitki için kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü sulamadan dolayı pH değeri değişmiş ve besin değeri azalmış olabilir. Ayrıca bitkiniz bir hastalıktan dolayı ölmüşse, hastalığı yeni bitkiye de geçirebilir. Bu yüzden yeni bitkiler için yeni toprak kullanmalısınız. Eğer eski toprağı kullanmanız şartsa, toprağınızı besin yönünden zenginleştirmeniz gerekir.

SORULARINIZA CEVAP BULALIM!
meyve-agaclari4Bize yazdığınız mektuplardan ve gönderdiğiniz elektronik postalardan anlıyoruz ki, bahçenizde birçok problemle karşılaşıyorsunuz. Şimdi geçin bilgisayarın karşısına ve başlayın sorularınızı yazmaya. Cevabınız önümüzdeki aylarda Evbahçe’de olacak.

Çiçeğimin adı ne?
Soru: Merhaba Deniz Bey. Bana hediye gelen bu bitkinin adını merak ediyorum. Uzun sivri yapraklarının kenarlarında çok küçük yaprakçıklar var. Dokununca hemen dökülüyorlar. Beni bu hassas bitki hakkında bilgilendirir misiniz? Bakımı nasıl olmalı? Teşekkürler Deniz Öztürk / Sakarya

Cevap: Bu çiçek, bir tür kalanşo. Adı Kalanchoe daigremontiana. Güzel renklerde çiçekler açar. Yaprak kenarlarında oluşan yaprakçıklar aslında yavrularıdır. Toprakla buluştuğunda yeni bireyler oluşturur. Bitki kumlu toprakları sever. Fazla su vermemenizde fayda vardır. Çünkü sukkulent bir bitki olup suyu pek sevmez.

meyve-agaclari5

Kışın kurtarıcısı menekşe ve çuha
Soru: Bahçeli bir eve yeni taşındım. Bahçe konusunda acemiyim, ilk kez bu kadar yakından haşır neşir olacağım. Bana bahar aylarında açabilecek, dayanıklı bitkiler önerebilir misiniz? Bu ay hangi çiçekleri dikebilirim? Yardımınız için teşekkürler… Ayşen Çetin / İstanbul

Cevap: Bu kış döneminde bahçenizi renklendirmek isterseniz mevsimlik çiçeklerden siklamen, çuha ve hercai menekşeyi size önerebilirim. Hem dayanıklılar, hem de bakımları kolay. Bahar dönemi için bahçenize güller, açelyalar, irisler, kamelya, sardunya gibi bitkiler dikebilirsiniz.

meyve-agaclari6Öneri
Don riski olan gecelerde bitkilerinizi sararak koruma altına almayı unutmayın!

Orkideye ekstra özen gösterin
Soru: Sayın Bahçe Doktoru. Benim sorum orkide bakımı ile ilgili. Acaba orkidelere ne sıklıkla gübre verilmeli? Sprey şeklinde sulama yapmak şart mı? Orkideye budama yapmak gerekir mi? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim. Sema Şener / İzmir

Cevap: Orkideler nemli ve aydınlık yerleri severler. Kış güneşlenmesi iyi olmalıdır. Aslında sera ortamı onlar için en uygun olanıdır. Evde orkide için iyi bir ortam yaratmak istiyorsanız, aydınlık ama direkt olarak güneş almayan bir yere yerleştirin. Bulunduğu ortam çok da kuru olmamalı. Yapraklarını devamlı ıslatmanız nem miktarını arttırsa da, bazı hastalıklara da neden olabilir. Orkideyi filtre edilmiş çeşme suyu ya da içme suyu ile sulayın. Çünkü kireci hiç sevmez. Kuruyan çiçek dalını dip kısmından kesmenizde fayda vardır. İlk çiçek çubuğu kendini belli ettiği zaman özel orkide gübresi verebilirsiniz.